Preventie

Whiplashletsel is niet altijd geheel te voorkomen. Wel kunt u maatregelen nemen om de kans op whiplashletsel te verkleinen. Omdat whiplashletsel in 70% van de gevallen wordt veroorzaakt door een verkeersongeval, zijn maatregelen voor verkeersveiligheid de belangrijkste.

Verkeersveiligheid

Een goed afgestelde hoofdsteun vermindert de kans op nekletsel. Hoe ziet een goed afgestelde hoofdsteun eruit?

  • De bovenkant van de hoofdsteun is gelijk aan de bovenkant van het hoofd. Als dat niet kan, dient de hoofdsteun zo hoog mogelijk gezet te worden.
  • De afstand tussen hoofd en hoofdsteun is kleiner dan 4 cm.
  • De rugleuning van de stoel staat zo recht mogelijk.

Dit geldt voor alle inzittenden van de auto.

Verder kan letsel worden voorkomen of beperkt door:

  • Rustig te rijden.
  • Afstand te houden.
  • Het achterhoofd met kracht tegen de hoofdsteun te duwen als u een aanrijding ziet aankomen, daarbij moet u recht vooruit kijken.

Het gebruiken van autogordels dragen bij aan uw algehele veiligheid, maar kunnen whiplashletsel niet voorkomen.

Het veiliger maken van de auto en het autogebruik blijft door onderzoek steeds in ontwikkeling. In Nederland verrichten TNO en SWOV al jaren onderzoek op het gebied van verkeersveiligheid.

Bruikbare apps om veilig deel te nemen aan het verkeer

Vooropgesteld dat het advies van de overheid luidt: ‘mobiele telefoon uitzetten bij deelname aan het verkeer!’, blijkt dit in de praktijk meestal niet te gebeuren. Hierdoor komt er steeds meer aandacht in de media voor het gebruik van mobiele telefoons gedurende het rijden, de gevaren en gevolgen ervan.

Een mobiele telefoon zorgt voor afleiding, met name de geluiden bij het ontvangen van e-mails en berichten. Daardoor zijn er een aantal nieuwe 'hulpmiddelen' ontstaan, zoals 'Rij Mono', de 'In-Traffic Reply' en de 'AutoModus' app.

Deze apps zorgen ervoor dat geluiden gepaard aan binnenkomende WhatsApp berichten en e-mails geblokkeerd worden gedurende het autorijden. Daarmee is er uitsluitend aandacht voor hetgeen op de weg gebeurt. Men hoopt door het gebruik van zulke apps bestuurders te beschermen in het verkeer en hiermee veiligheid op de weg te stimuleren. Naar muziek luisteren, bellen of gebruik maken van de routeplanner is wel mogelijk.

Zie ook de regelgeving van de overheid.