Wat is Whiplash

Inleiding

Per jaar lopen tussen de 15.000 en 20.000 mensen jaarlijks whiplashletsel op. De oorzaak van deze plotselinge overrekking van de nek is vaak een verkeersongeval. Maar een whiplash kan ook opgelopen worden op het sportveld of door een bedrijfsongeval. Zelfs een op het eerste gezicht onschuldig ongeluk thuis kan een whiplash veroorzaken.

De meeste mensen houden na een whiplashongeval gelukkig maar korte tijd last van klachten. Het grootste deel van de mensen geneest binnen zes maanden. Circa 50% is binnen twee jaar klachtenvrij. Ongeveer 50% houdt blijvend klachten.

Overmatig uitgerekt

Een whiplash is een heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp door een ongeval. Over het algemeen is het een onverwachte zeer snelle beweging zonder dat het hoofd ergens tegenaan botst. In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom daardoor overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen. Whiplash is de naam voor dit ongevalsmechanisme.

Als gevolg van een whiplashongeval kunnen beschadigingen optreden in de halswervelkolom, overige halsstructuren, in het aangezicht, in het halsruggenmerg en hersenen met hersenstam.

Klachten

De klachten die na een whiplashongeval optreden, worden het whiplashsyndroom genoemd. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid komen ook veel voor.