Coronatijden, uitdaging of uitkomst?

groei

Coronatijden, uitdaging of uitkomst?

Geplaatst op 25-04-2020  -  Categorie: Blog: Marije Toussaint  -  Auteur: Marije Toussaint
marije-2020-04Bij het schrijven van deze blog zitten we midden in de crisis. We moeten zoveel mogelijk thuis blijven, zeker als we klachten vertonen. Naar buiten gaan kan, nadat we onze handen gewassen hebben en vooral alleen, of anders met max drie andere personen. We moeten ervoor zorgen dat we anderhalve meter afstand houden en bij thuiskomst opnieuw onze handen wassen.
Scholen zijn gesloten, net zoals publieke locaties en sportscholen. Evenementen en andere samenkomsten zijn verboden en het uitoefenen van contactberoepen waarbij je geen anderhalve meter afstand kan houden mag grotendeels niet meer. Op bezoek gaan bij mensen boven de 70, met een kwetsbare gezondheid of in een verpleeghuis is (bijna) niet mogelijk. En boven dat alles hangt misschien wel de angst dat je zelf ziek wordt en dat het zo ernstig is dat je op de IC terecht komt.

 

Al deze maatregelen brengen natuurlijk de nodige beperkingen en uitdagingen met zich mee. Zo kan het aardig druk zijn als je (kleine) kinderen hebt die de hele dag thuis zitten. Dat kan veel van je vragen, zeker als je prikkelgevoelig bent. Ook kan het lastig zijn als je behandeltraject ineens stil valt, als je fysio je nekspieren niet meer los kan masseren of je huishoudelijke hulp even niet meer komt. Ik zelf vind boodschappen doen het confronterendst. De maatregelen worden daar voor mij het meest zichtbaar in het continue schoonmaken van de boodschappenwagentjes, de afzetlintjes en markeringen. Plus dat je echt je best moet doen om anderhalve meter afstand te houden in soms smalle gangpaden waar niet altijd iedereen even goed uitkijkt. Dat zijn de momenten dat ik me enorm bewust ben van mijn omgeving en hard moet werken om rustig en goed bij mezelf te blijven

Tegelijkertijd zijn dat de momenten dat ik me het best realiseer dat ik een voorsprong heb op al die anderen die nu ineens met een beperking moeten gaan leven. Ik oefen er al drie jaar op om alles op mijn dooie gemakje te doen, overal extra tijd voor uit te trekken en vooral geduld te hebben. Om, zeker op slechte dagen, heel goed te kijken naar wat er voor die dag haalbaar is. Om kleine doelen te stellen en deze zo nodig aan te passen als het weer eens anders loopt dan ik had voorzien. En vooral om creatieve oplossingen te zoeken en te kijken naar wat er wél is en wat er wél nog kan.
Die positieve instelling, die me eerder door zware tijden heeft geholpen, helpt ook nu weer om mijn dagen licht en luchtig te houden. Komt nog bij dat ik het stiekem wel prettig vind dat de hele wereld in de vertraging gaat en dat mijn tempo nu voor iedereen gewoon is. De haast is eruit, er is zorg voor elkaar en voor de omgeving en overal doen mensen hun best om op de meest creatieve manieren contact met elkaar te houden. En dát vind ik een uitkomst.

Het inzetten van die creativiteit kan ons helpen om van alle uitdagingen waar we nu voor staan een uitkomst te maken. Stap voor stap. Ik wens iedereen heel veel kracht en gezondheid. Keep up the good spirit!
Liefs Marije

 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties