Met je hoofd in de koelkast

groei

Met je hoofd in de koelkast

Geplaatst op 09-08-2019  -  Categorie: Blog: Marije Toussaint  -  Auteur: Marije Toussaint
marije-2019-08Terwijl ik deze blog schrijf, zitten we midden in de tweede serieuze hittegolf. Met temperaturen tot wel 40 graden Celsius, of zelfs hoger, afhankelijk van waar je woont in Nederland. En dan is het zaak om het hoofd koel te houden. Maar hoe doe je dat dan, in combinatie met de klachten die je misschien ervaart?

Dat laatste is natuurlijk voor iedereen anders. Whiplash kent vele gezichten, ieder persoon is uniek en dat geldt ook voor hoe je op de warmte reageert. De een vindt het heerlijk, omdat het helpt de spieren beter te ontspannen. De ander ziet er als een berg tegen op en zet zich bij voorbaat al schrap. Ik behoor tot die laatste categorie.

Dat je schrap zetten iets is wat je beter niet kunt doen, weten we denk ik allemaal. Dat levert alleen maar extra klachten op. Wat dat betreft gelden voor het omgaan met warmte (of kou) dezelfde ‘regels’ als voor het omgaan met pijn. Voor een deel kun je niets anders dan het ‘gewoon’ gelaten ondergaan. Want dat het warm is, dat is iets wat je net zo min kunt veranderen als de pijn die je misschien voelt. Het is er gewoon en je hebt het ermee te doen.

Dus wat is dan wijsheid en wat kun je doen om je hoofd (en je lichaam) koel te houden?

Natuurlijk is hier veel op internet over te vinden. De belangrijkste bron is het RIVM, met het hitteplan. De tips die het RIVM ons geeft, zijn: voldoende drinken, rustig aan doen (vooral tussen 12.00 en 16.00 uur), uit de zon blijven en koelen met behulp van een airco, ventilator of desnoods een voetenbadje. In feite heel logische tips die iedereen voor zichzelf ook wel kan bedenken.

En toch is het op de hoogte zijn van de theorie ook hier weer iets anders dan het uitvoeren in de praktijk.

Dat drinken lukt nog wel, ik zet een kan water met munt en citroen naast me op de tafel en vul deze elke twee uur bij, op zijn minst.

Ook dat rustig aan doen gaat heel goed. Na twaalven ‘verweken’ mijn hersenen meer en meer, tot ik niet meer helemaal toerekeningsvatbaar ben. Dan ga je vanzelf wel vertragen en op zoek naar iets waar je zin in hebt en wat op dat moment nog te doen is.

Dat koel blijven, dát vind ik het lastigste. Op de een of andere manier ontbreekt de puf me om te proberen om dat voor elkaar te krijgen als het eenmaal warm is. En als de hitte over is, ben ik alleen maar opgelucht en pak ik liever mijn dagelijkse dingen weer op.

Een echte oplossing heb ik dus nog niet gevonden. Voorlopig houd ik het maar op vertragen, per moment bekijken wat ik wil doen en waar ik behoefte aan heb, af en toe mijn hoofd in de koelkast stoppen en wachten tot het weer koeler wordt.

Wat doe jij om je hoofd koel te houden?
Liefs Marije

 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties